Kwalitatieve Linkbuilding

kwaliteit links
kwalitatieve linkbuilding

Kwalitatieve linkbuilding is al jaren lang een discutabel punt in de online marketing branche. Na elke update van Google is het weer even stressen; zijn er geplaatste links die negatieve gevolgen hebben gehad voor mijn website(s). Verkeerde links kunnen er voor zorgen dat je een penalty krijgt van Google waardoor je ook compleet uit de zoekmachine resultaten zou kunnen verdwijnen. Dat wil je natuurlijk als online ondernemer niet! Heb je een beetje kennis in de online marketing branche dan weet je ook dat kwalitatieve links van groot belang zijn voor goede zoekmachine posites.

WAT HOUDT LINKBUILDING PRECIES IN?

In principe is linkbuilding het vergaren van links vanaf externe websites naar een bepaalde website. Met linkbuilding wordt het zogenaamde backlink profiel van een website uitgebreid met als doel om de resultaten voor de website op bepaalde zoektermen positief te beinvloeden.

Toen ik voor het eerst met zoekmachineoptimalisatie en linkbuilding te maken kreeg, was het nog mogelijk om voor een website simpelweg zo veel mogelijk links te verzamelen onafhankelijk van welke sites de links afkwamen. Een fietsenwebshop kon makkelijk links vergaren bij een bouwbedrijf, een Engelstalige directory of een startpagina kloon achtige pagina over computers. Voor het plaatsen van links werden keiharde anchorteksten gebruikt zoals ‘fiets kopen’ om vervolgens met deze term hoog in de resultaten in Google te scoren.

In de loop der jaren heeft Google haar zoekmachine algoritme op allerlei manieren aangepast, waardoor het linkbuilden van slechts enkele jaren geleden niet meer werkt en zelfs negatieve gevolgen kan hebben.

LINKBUILDING ALVORENS HET PAGERANK ALGORITME

Google lanceerde onder andere het zogenaamde PageRank algoritme, waarbij de individuele waarde van een link een grotere rol ging spelen. Met een waarde van 0 tot 10 kon de online autoriteit van een website worden gemeten. Een link op een PR0 site was veel minder waard dan een link van een PR6 site. PageRank is inmiddels geschiedenis, maar de basisprincipes worden nog wel toegepast.  

DE KRACHT VAN EEN LINK BEPALEN

Voor het vergaren van kwalitatieve links naar je website is het van belang om te weten hoe je de kracht van een bepaalde link kunt inschatten. Er zijn verschillende tools waarmee je een idee kunt krijgen of de website waarvan je een link krijgt waardevol is.

KWALITEIT LINKS BEPALEN D.M.V. DE OPEN SITE EXPLORER VAN MOZ

 

Allereerst kijk ik altijd met de Open Site Explorer van Moz.com naar de Page Authority en Domain Authority. Moz update haar waardes ongeveer 1 keer per maand, waardoor je weet dat er een vrij accurate waardebepaling aan een site wordt gegeven. Bij Moz.com krijgt je site een waarde van 1 tot 100, waarbij 100 de hoogst haalbare waarde is.

DOMAIN AUTHORITY – DA

Domain Authority ook wel DA is de waarde die het gehele domein krijgt en zal dus op elke onderliggende pagina hetzelfde zijn.

PAGE AUTHORITY – PA

Page Authority ook wel PA is de individuele waarde van een specifieke pagina op een website. Wanneer je een blog hebt waar regelmatig nieuwe berichten op verschijnen, zul je zien dat de aparte pagina van een recent bericht altijd een PA van 1 krijgt omdat MOZ de pagina simpelweg nog niet in hun database heeft opgenomen.

Moz gebruikt voor het bepalen van de PA en DA allerlei verschillende factoren, waarbij ook de hoeveelheid en kwaliteit van het aantal backlinks een grote rol speelt.

Over het algemeen kijk ik vaak naar websites met een DA van minimaal 20. Natuurlijk maak ik hier ook uitzonderingen en plaats ik ook wel eens links op sites met lagere DA.

Tip: normaal gesproken is de PA van een homepage altijd hoger dan de DA. Is dit niet bij jouw site niet het geval dan zit er ergens een fout in de structuur van je website of de structuur van het backlinkprofiel.

KWALITEIT LINKS BEPALEN D.M.V. MAJESTIC.

kwalitatieve-links

Na het bekijken van PA en DA kunnen we ook de Trust Flow en Citation flow van Majestic bekijken. Citation Flow en Trust Flow worden net als PA en DA aangegeven in waardes van 1-100, waarbij 100 de hoogst haalbare waarde is.

CITATION FLOW

Citation Flow maakt een voorspelling over hoeveel invloed de url van de website zal hebben. In principe is de citation flow ook gebaseerd op het aantal links naar de url. Links van andere sites met een hoge CF wegen hierbij zwaarder dan links van sites met een lage CF.

TRUST FLOW

Met de Trust Flow maakt Majestic een voorspelling over de betrouwbaarheid van een bepaalde url. Hierbij wordt gekeken naar het aantal betrouwbare links die binnen komen op een bepaalde url van de website. Onbetrouwbare links zorgen er ook voor dat de Trust Flow lager wordt.

RELEVANTIE VAN GROOT BELANG BIJ KWALITATIEVE LINKBUILDING

Waar het voorheen nog voldoende was om zoveel mogelijk waardevolle links naar je website te genereren is die methode inmiddels meer dan achterhaald. Een link moet relevant zijn. Dat wil zeggen dat het onderwerp van de site waarvan je een link krijg relevant moet zijn aan de site waar naartoe wordt gelinkt. Op een blog met de laatste interieurtrends is het prima om een artikel met link te plaatsen naar bijvoorbeeld een meubelmaker die hippe stoere eettafels maakt. Een link van dezelfde blog naar een website over fietsen is al wat verder gezocht, een link naar een website met geneesmiddelen voor artrose zijn totaal irrelevant en dus schadelijk voor het linkprofiel.

RELEVANTE SITES DRAGEN OOK BIJ AAN KLIKS EN ECHTE REFERRALS

Het principe van het plaatsen van links is dat je bezoekers op een site wilt doorverwijzen naar een andere site waar meer informatie te vinden is over een bepaald onderwerp. Wanneer je een link vergaard op een linkpagina tussen 200 andere irrelevante links is de kans klein dat bezoekers van de linkpagina ook daadwerkelijk op de link gaan klikken. Wanneer ik voor een opdrachtgever die ‘Industriële keukens’ maakt een mooi blog artikel schrijf met mooie afbeeldingen van Industriële keukens op een autoritaire blog over wonen en interieur is de kans groot dat bezoekers van deze site worden getriggerd om te klikken op de links naar de industriële keukens van de opdrachtgever. Een link waar daadwerkelijk op geklikt wordt en waar bezoekers uit voortkomen is voor mij veel waardevoller dan een verstopte link waar niemand ooit op klikt.

ANCHOR TEKST STRATEGIE

Ik wordt regelmatig benaderd door online marketing bureaus voor linkruils en het plaatsen van advertorials op mijn advertentie netwerk. Elk marketing bureau hanteert een eigen anchor tekst strategie, waarbij ik zelf voor kwalitatieve linkbuilding graag rekening wil houden met Latent Semantic Indexing (LSI). Hierbij gebruik je niet alleen 1 keyword maar probeer je ook variaties en synoniemen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld bij het keyword ‘Industrieel wonen’ aan termen zoals ‘industriele inrichting’ ‘industrieel interieur’ maar ook ‘stoer interieur’. Wanneer Google ziet dat er naar 1 specifieke pagina 50x gelinkt wordt met de term ‘industrieel wonen’ zal dit eerder opgemerkt worden en eventueel bestraft worden dan wanneer er verschillende synoniemen worden gebruikt. Naast het voorkomen van een penalty zorg je er ook voor dat je met synoniemen ook goed gevonden wordt.

BACKLINK STRATEGIE

Eigenlijk is de anchor tekst strategie een onderdeel van de backlink strategie. Het is namelijk van groot belang dat er bij het vergaren van links wordt gekeken naar de verhoudingen van het welke links op welke pagina’s binnenkomen. Heb je voor je website een bepaalde landingspagina gemaakt met als onderwerp ‘fiets kopen’ en deze landingspagina krijgt 80% van de inkomende links, dan ziet Google dat er iets niet klopt. Een natuurlijke backlink verdeling is wanneer het overgrote deel van de backlinks binnenkomt op een  homepage en niet op 1 onderliggende landingspagina. Zorg er dus voor dat er je altijd links blijft creëren naar je homepage en niet alleen naar onderliggende pagina’s omdat je daar zo graag op wilt scoren.

Er kunnen links van allerlei soorten websites komen, denk aan directories, startpagina’s, social bookmark sites, nieuwssites, social media sites etc. Bij Linq Marketing richten we ons met name op het verkrijgen van links op relevante blog sites.

PLAATSEN VAN  ADVERTORIALS EN BLOG ARTIKELEN MET SEO TEKSTEN

Voor het realiseren van onze kwalitatieve linkbuilding maken wij voornamelijk gebruik van ‘blogbuilding’. We plaatsen blog artikelen op relevante sites. Soms zijn dit advertorials waarvoor een extra bedrag wordt betaald en soms zijn dit gastblogs die we realiseren door een ruil met websites in ons eigen netwerk. Daarnaast worden natuurlijk ook blogsites in ons eigen netwerk gebruikt voor het plaatsen van artikelen. Hieronder een overzicht van de kwalitatieve linkbuilding werkzaamheden van Linq Marketing.

  • Plaatsen van advertorials
  • Plaatsen van gastblogs
  • Ruilen van blogs
  • Plaatsen van blogs op eigen netwerk

We proberen al onze artikelen in te richten op bepaalde keywords. Vaak maken we gebruik van long tail keywords die relevant zijn aan het keyword waarop een opdrachtgever gevonden wil worden. Ook afbeeldingen krijgen de juiste alt teksten zodat een artikel geheel geoptimaliseerd is. Hierdoor is de kans groot dat het blogartikel op een autoritaire site ook gevonden wordt op de long tail term. Na het bezoeken van het artikel is de kans groot dat de bezoeker uiteindelijk op de link in het artikel klikt en zo alsnog op de website van de opdrachtgever terecht komt.

KWALITATIEVE LINKBUILDING BIJ LINQ MARKETING

Linq Marketing heeft zich vooral gespecialiseerd in de woon-, interieur-, bouw-, en tuinbranche. Door ons eigen advertentie netwerk hebben we direct mogelijkheden voor plaatsingen op kwalitatieve sites in deze branches. Daarnaast is ons netwerk van relevante sites in de loop der jaren aardig uitgebreid waardoor het snel schakelen is tussen verschillende mogelijkheden. Hieronder enkele speerpunten van de kwalitatieve linkbuilding van Linq Marketing.

  • Relevante links van relevante blogsites
  • Kwalitatieve links, onder de loep gelegd met verschillende SEO tools
  • Assistentie bij bepaling anchor tekst + backlink strategie
  • Plaatsen van SEO teksten met longtail keywords op relevante blogs zorgen voor echte relevante kliks en betere zoekmachine resultaten